Γενικές Συμβουλές για τον καφέ

Γενικές Συμβουλές για τον καφέ

Αποθήκευση:

Η διατήρηση του καφέ είναι από τα βασικά θέματα ποιότητας. Ο καφές μετά το καβούρντισμα εκτονώνει συνέχεια με αποτέλεσμα να χάνει τα έλαια του, τα οποία ευθύνονται για τη μεταφορά της γεύσης και του αρώματος. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε μικρές ποσότητες καβουρντισμένων κόκκων και ακόμη μικρότερες από αλεσμένο καφέ. Για τη σωστότερη αποθήκευση πρέπει να επιλέξουμε σκιερό μέρος, χωρίς μυρωδιές, χωρίς υγρασία και θερμοκρασία δωματίου. Δεν αποθηκεύουμε τον καφέ στο ψυγείο. Καλό είναι αφού ανοίξουμε την συσκευασία να μεταφέρουμε τον καφέ σε ένα αεροστεγές δοχείο και να το βάλουμε σε κάποιο ερμάριο.

Άλεσμα:

Αν έχετε μύλο αλέσεως, θα πρέπει να ξέρετε ότι το άλεσμα είναι το σημαντικότερο βήμα προς την γεύση και καθορίζεται από την μέθοδο παρασκευής που θέλουμε. Μπορούμε να αλέσουμε τον καφέ χοντρά αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε με την μέθοδο French press, πιο λεπτά αν θέλουμε την μέθοδο drip και πολύ λεπτά αν θέλουμε να παρασκευάσουμε espresso. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές και αν είναι, μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές στην τελική γεύση. Είναι πιο σωστό, εφόσον μπορούμε, να αλέθουμε μόνο όσο καφέ θέλουμε να παρασκευάσουμε και να μην αποθηκεύουμε αλεσμένο καφέ.

Νερό:

Το μεγαλύτερο μέρος του ροφήματος του καφέ αποτελείται από νερό και γι’ αυτό το κακής ποιότητας νερό έχει ως συνέπεια τον κακής ποιότητας καφέ. Μετρήστε την σκληρότητα και το ph του νερού σας και σε περιπτώσεις υπερβολικά σκληρού νερού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο.

Καθαριότητα:

Φροντίστε τα σκεύη, τα εργαλεία και οι καφετιέρες σας να είναι καθαρά. Ο καφές αφήνει τα έλαια του, που είναι και αυτά που μας μεταφέρουν το άρωμα και την γεύση του, σε κάθε σημείο επαφής του και σε κάθε διαδρομή που κυκλοφορεί. Τα σκεύη μπορούμε να τα καθαρίζουμε με νερό και σαπούνι, αλλά τις καφετιέρες μόνο με τα ειδικά καθαριστικά που δρουν χωρίς να αφήνουν μυρωδιές χημικού και σαπουνιού. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλό ξέβγαλμα από όλα τα καθαριστικά με άφθονο νερό σε όλες τις επιφάνειες.

-10% ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ!