Η ιστορία του καφέ – Ο μύθος

Η ιστορία του καφέ – Ο μύθος

ΚΑΦΕΣ: μεταξύ μύθου και του θρύλου

Πολλοί άνθρωποι, έχουν τον καφέ ως τελετουργικό κάθε πρωί. Γι’ αυτούς ίσως να είναι δύσκολο να βρούμε τις βαθιές ρίζες του καφέ, και τις πολλές ιστορίες που ήταν ο πρωταγωνιστής στο πέρασμα των αιώνων.

Από το 1300 και μετά, αρχίζουν να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από την αργή αλλά προοδευτική παρουσία του καφέ σε πολλές ισλαμικές χώρες, καθώς υπάρχουν πολλοί αρχαίοι μύθοι που ασχολούνται με τις αναζωογονητικές και συναρπαστικές ιδιότητες του.

Ήταν καφέ το μαύρο ποτό που μπορεί να «διώξει» τον ύπνο, και ως εκ τούτου χρήσιμο για τις νύχτες της προσευχής, για τους μοναχούς της μονής Chehodet, στην Υεμένη . Είχαν πάρει τους κόκκινους σπόρους από έναν μυστηριώδη θάμνο μούρων που μεγάλωναν άγρια στην περιοχή ενώ είχαν δει τυχαία έναν βοσκό με τις κατσίκες του να χορεύει όταν έτρωγε τους καρπούς και τα φύλλα από αυτό το θάμνο .
Πέρα από τους μύθους, πρέπει να πάμε πίσω στην Αιθιοπία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καφφά, από όπου ξεκινά να εμφανίζεται ο καφές , ο οποίος θα πάρει επίσης το ίδιο όνομα, αν και υπάρχουν αρκετές πηγές που θέλουν να προέρχεται από την τουρκική “kavhè”, ή από την αραβικη “qahwa”, που σημαίνει “συναρπαστική και έντονη”.

Το 1500 οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες και εξερευνητές ανακάλυψαν τη χρήση του καφέ στην Τουρκία, μια χώρα όπου γεννήθηκαν τα πρώτα καφενεία, που ονομάζεται επίσης «σχολές για καλλιεργημένους ανθρώπους» ή «τα σχολεία της γνώσης», καθώς ήταν μέρη αφιερωμένα στην πνευματική δραστηριότητα .Το πρώτο καφενείο άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη το 1425.
Η ταχεία εξάπλωση του καφέ στην Ευρώπη ξεκίνησε τον επόμενο αιώνα. Με την άφιξη των μεγάλων Αράβων έμπορων, οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν αρχίσει να εισάγουν τις πρώτες ύλες στη Δύση.
Και το 1645 άνοιξε του πρώτο” εργαστήριο του καφέ “στη Βενετία, την Piazza San Marco, κάτω από τις καμάρες του Procuratie με τον καφέ που έγινε αρχικά γνωστός από τους Βενετούς ως φάρμακο.
Ο θρύλος λέει ότι οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την επίθεση στην πόλη, και στη συνεχεία άφησαν αρκετές σακούλες καφέ πίσω τους.
Στη συνέχεια το φυτό του καφέ άρχισε να μεταμοσχεύετε και σε άλλα μέρη του κόσμου ,λόγω της μεγάλης ζήτησης που απέκτησε . Λέγεται ότι έφτασε στην Ινδία, χάρη στην Baba Budan, προσκυνητή επισκέπτη της Μέκκα, ο οποίος έκλεψε επτά σπόρους καφέ και κατάφερε να τους φέρει μέχρι το σπίτι, κρύβονται στις πτυχές των ρούχων του.

-10% ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ!